Bryllup / Vielse

”Hurra, vi skal giftes – men hvordan bliver vi så det? ” Der er mange ting, der skal planlægges i forbindelse med et bryllup. Én af de vigtigste er det, som foregår i selve kirken. Her kommer en lille guideline

Finde en dato og tidspunkt

Bryllup finder typisk sted om lørdagen, og i Sct. Marie Kirke har vi tre forskellige tidspunker: kl. 13.30, kl. 15.00 og kl. 16.30. Ønskes vielse en anden dag, kontakt da præsten.

Anmeldelse af vielse

Når I har fundet et tidspunkt, hvor I ønsker at blive gift, kan I udflyde denne formular. Forespørgsel angående Bryllup i Sct. Marie Kirke Derved sender i alle de nødvendige oplysninger til kirkekontoret og de vil efterfølgende kontakt jer.

Forespørgsel angående Bryllup i Sct. Marie Kirke

I kan også vælge at kontakte kirkekontoret, som vil oprette en sag og føre jer ind i kalenderen, hvis der er ledigt. Kordegnen vil bede jer om jeres CPR-numre og kontaktoplysninger og spørge jer, hvilken præst I eventuelt måtte ønske til at forestå vielsen. Det kan derfor være en god idé at komme til gudstjeneste for at høre og fornemme den enkelte præsts helt særlige stil.

Prøvelsesattest

For at en vielse kan finde sted, skal der udstedes en prøvelsesattest fra kommunen. Denne kan ansøges på Borger.dk ved at indgive en ægteskabsweklæring, dog tidligst 4 mdr. før vielsen. Når prøvelsesattesten er klar skal den sendes hurtigst muligt til kirkekontoret med brevpost eller via sikker mail (se kontakt).

Navneændring på Bryllupsdagen

Det er muligt at ansøge om navneændring uden at betale gebyr, når man ved vielse får et navnesammenfald, typisk får samme efternavn. Læse mere om muligheden for navneændring og processen på Borger.dk

Vidner

Der skal altid være to vidner til en vielse. Vidnerne kan være gommens forlover, brudens far, eller andre, I ved, kommer til vielsen. Når I har valgt, hvem der skal være jeres vidner, skal I sende deres navne og adresser til Kirkekontoret via denne formular.

Vidner til vores vielse.

Samtale med præsten

Et af højdepunkterne i bryllupsforberedelserne er samtalen med præsten. Her skal vi tale om, hvordan brylluppet foregår, hvad et ægteskab er for en størrelse, og hvorfor kirken er relevant i den forbindelse. Det er også her vi aftaler salmer og hvis I skulle have nogle særlige ønsker / indslag. Vielsessamtale finder typisk sted 1 mdr. før selve vielsen, så der på den ene side er tid til forberedelse og så vi på den anden side ikke når at glemme hinanden. Præsten vil forvente at blive kontaktet af det glade par, når aftale om samtalen skal i hus. 

Særlige ønsker til indgangs- og udgangsmusik

Organisten vil altid spille noget, der passer til lejligheden, men nogle gange er der bare et stykke, som er et brændende ønske. Alt dette aftales med organisten efter samtalen med præsten.

Pyntning af kirken

Sct. Marie Kirke har ikke stolegavle, hvor der kan sættes lys eller buketter, men der vil være mulighed for at stille nogle buketter / lys i koret eller på alterskranken. Ønskes dette, kontakt da Kirketjeneren, som vil give nærmere oplysning om åbningstider m.m.

 

Selve brylluppet, kulminationen på alle forberedelserne forløber grundlæggende efter de for Folkekirken gældende forskrifter, men naturligvis med de lokale variationer