Sct. Marie Kirke

Lidt om Sct.Marie kirke

Sct.Marie kirke blev opført i de sidste år af 1500-tallet og indviet i år 1600, og bærer hele sin lange historie med sig i bygningsværket. Den tidliger rødkalkede kirke står nu nøgen, idet kalkresterne stadig anes rundt om på sten og fuer. Kirke ligger majestætisk svævende over vejen fra Christian d. 10's bro med sit himmelstræbende spir 70 meter over jorden. 

Indenfor i kirken kommer historien ligeledes til sin ret. Kirkens inventar er foruden af den såkaldte hertugstol domineret af nogle fine renaissance- og barok- epitafier fra 1600 tallet. Epitafier er mindetavler, altså en slags gravsten for dem, der er blevet begravet under kirkens gulv. 

Gå en tur i kirken:

Efter renoveringen i 1960 fik kirken et temmelig moderne præg, med lette åbne bænke og ølandsfliser på gulvet. Den gennemgående farve blev den læderbrune farve, som både findes på antependie, altertæppe, stole og bænke, samt panelerne til prædikestolskassen og orgelet. .

I 2011 fik kirken to glasmosaikker i østgavlen af Per Kirkeby i tidligere blændede vinduesnicher.

 

Barokepitafium i nordre sideskib

Epitafiet som er mindetavle/gravsten over den hertugelige skrædder Jens Jørgensen og hustru er bygget over historien fra Tobias bog der står i Det gamle Testamentes  apokryfe del. Historien var i 1600-tallet en yndet fortælling om ægteskab og kærlighed. Tobias rejser egentlig ud på en ”forretningsrejse”; men kommer desuden hjem med en hustru.

 

Senmiddelalderligt Alterskab

 

Maleri på senmiddelalderligt alterskab fra slutingen af 1400 - beg. af 1500 tallet indmuret i korets nordvæg. Fra den tidligere Sct. Jørgens kirke, som ligeledes lå på dette sted.

 

Senmiddelalderligt processionskors

Processionskorset er et af de få genstande som kan dateres helt tilbage til kirkens tidligste tid, måske endda tilbage til Sct. Jørgenshospitalet, som lå på kirkens plads indtil det blev revet ned.


  

Alter og glasmalerier

Renæssancealter af den sønderborgske træskærer Niels Tagsen fra 1618.

Glasmalerier af Per Kirkeby 2011

Læs mere (PDF)

I kirken er fremlagt foldere om kirkens historie og inventar.